UG Zajedno

Vijesti

U utorak 31.03.2015. godine Dnevni centar Udruženja „Zajedno“ posjetili su učenici II3 razreda Gimnazije Banjaluka, zajedno sa razrednicom, profesoricom Živkom Kukrić i socijalnom radnicom Jelenom Lakić.

Koordinator Dnevnog centra Ružica Atanacković i psiholog David Zorić, upoznali su učenike sa radom i misijom Centra i Udruženja. Nekoliko korisnika im je ispričalo svoje životne priče i iznijelo svoje mišljenje o Dnevnom centru.

Dana 02.04.2015. godine potpisan je Memorandum o saradnji između predsjednika Upravnog odbora Udruženja „Zajedno“, Ružice Atanacković i direktora Gimnazije Zorana Pejašinovića, radi međusobne podrške i korist, te smanjenja stigme prema mentalno invalidnim licima.

U Dnevnom centru "Zajedno", u okviru radioničkih aktivnosti, sa radom je počela još jedna radionica "Likovna terapija", koju vodi metodičar likovne kulture Dragana Vuković. Radionica predstavlja praktični dio njenog naučnog istraživanja u oblasti likovne edukacije i liječenja pomoću iste. Motiv za istraživanje, Dragana je pronašla u naučnoj literaturi iz oblasti psihologije stvaralaštva, koja govori o snažnom i dubokom dejstvu umjetničkih djela na čovjekovu psihu.

Удружење 'Заједно' подржано од стране првог андрагога у Републици Српској

1По посјети студената са бањалучког Универзитета за пословни инжињеринг и менаџмент – студијски програм андрагогија,удружење 'Заједно' је посјетилаиТања Марић – први  андрагог у Републици Српској. Будући да су јој колеге пренијеле своје утиске, Тања је пожељела да и сама дође те да се упозна са активностима нашег Дневног центра.
Андрагогија, као наука која проучава могућности, проблеме, методике и технике систематског образовања и васпитања одраслих је релативно млада у Републици Српској. Заснована на филозофији континуираног процеса учења и образовања, андрагогија употпуњава формално образовање. Обједињавајући сва три образовна пута: формални (школовање), неформални (курсеви, семинари, обуке итд) и информални (читање књига, гледање тв емисија, читање новина итд), андрагогија представља врло важан сегмент подршке савременог човјека у друштву које је преплављено са новим информацијама, знањима и достигнућима која се стално мијењају.
Континуирано образовање и учење није само себи циљ (или да је само битно ради проналажења запослења) него је важно и са аспекта успјешног обављања друштвених и породичних улога. У том смислу је подршка нашем удружењу андрагога гђице Марић од изузетне важности, јер један од иницијалних задатака удружења 'Заједно'  јесте психосоцијална рехабилитација наших корисника.
Приликом њене прве посјете Тања је изразила своје одушевљење, као и искрену жељу да се активно укључи у рад Дневног центра, будући да је током свога школовања стекла знања и способности која ће нам бити од изузетне важности.
Удружење 'Заједно' је доласком гђице Марић, како рекосмо – првог андрагога у Републици Српској – изузетно оснажено и искрено се надамо да ћемо остварити корисну сарадњу на општу и обострану добробит свих корисника Дневног центра и активности удружења 'Заједно' у цијелости.

Udruženje ''Zajedno'' u implementaciji projekta ''Zajedno smo jači''

UG Zajedno

Potpisujući projektni ugovor početkom marta 2013.godine, udruženje ''Zajedno'' je započelo implemetaciju projekta ''Zajedno smo jači''. Projekat, koji je u širem smislu dio 'Projekta za mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini' je finansiran od strane švajcarske agencije za razvoj i saradnju 'SDC' sa sjedištem u Sarajevu, a administrativno podržan od strane Asocijacije ''XY'', kancelarija Banja Luka.
Aktivnosti projekta predviđaju podršku novoosnovanim korisničkim udruženjima za podršku i pomoć licima sa duševnim oboljenjima u Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Doboju, Brčkom, Milićima, Zvorniku, Srebrenici i Trebinju a predstavljaju nastavak aktivnosti iz prethodnog perioda (projekat 'Stvarajmo nove resurse'), u kojem su udruženja i osnovana, dok su neka još uvijek u procesu registracije.
Novoosnovana udruženja (a i ona koja su još u tom procesu, završavajući ga), su: udruženje 'Mreža' Prijedor, 'Uzdravlje' Mrkonjić Grad, 'Nada' Doboj, 'Ruka ruci' Brčko, 'Nisi sam' iz Milića, 'Zvonik' Zvornik, 'Podijeli osmjeh' Srebrenica i udruženje 'Sonata' iz Trebinja i dobili su finansijsku podršku od strane istog donatora a u cilju otpočinjanja prvih aktivnosti koje imaju za cilj unutrašnju organizaciju, afirmaciju u lokalnoj zajednici ali i tehničku podršku. Svako udruženje je prethodno napisalo i apliciralo sa projektom koji se odnosi na potrebe i ciljeve svakog pojedinog udruženja. Time je učinjen prvi korak ka podizanju praktičnih sposobnosti članova udruženja koje će omogućiti pisanje novih projektnih prijedloga i namicanju sredstava za aktivnosti u budućem periodu. Udruženje 'Zajedno' će kroz svoje aktivnosti udruženjima ponuditi asistenciju koja je organizaciona, institucionalna, savjetodavno-praktična i sve u smislu podrške udruženjima prilikom implementacije njihovih pojedinih projekata.
Kod korisničkih udruženja je prisutan veliki entuzijazam kao i želja da se sa svojim projektima što bolje predstave u svojim lokalnim zajednicama, što daje vrlo dobre osnove za implementaciju projekta udruženja 'Zajedno' kao i za sveukupni podsticaj mentalnom zdravlju u zajednici. U julu i avgustu planirane su posjete svakom pojedinom udruženju, budući da su njihove aktivnosti ili već u toku ili su se ostvarili svi potrebni uslovi da otpočnu sa implentacijama svojih projekata.

POTPISAN PROJEKTNI UGOVOR IZMEĐU UG "ZAJEDNO" BANJA LUKA I FSU U BiH

Svečana ceremonija potpisivanja projektnih ugovora između Fondacije za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) i nevladinih organizacija za treći krug finansiranja projekata 2012/2013 održana je 12. juna 2012. godine na Jahorini u hotelu "Vučko". Ceremoniji su prisustvovali predstavnici 11 nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su potpisali projektne ugovore sa FSU u BiH. Predsjednica UG "Zajedno" Banja Luka i direktorica FSU u BiH potpisale su projektni ugovor za projekat "Pjevajmo životu", a kojeg će finansijski pomoći FSU u BiH i JU "Centar za socijalni rad" Banja Luka. Kao gost ceremonije potpisivanja projektnih ugovora prisustvovao je Almir Čehajić Batko, predsjednik udruženja Otvorena mreža koje je nedavno pokrenulo Community radio u cilju promovisanja rada NVO sektora u Bosni i Hercegovini. Pozdravio je sve prisutne i pozvao ih da iskoriste priliku javnog oglašavanja svojih organizacija koju im nudi Community radio. Nakon potpisivanja projektnih ugovora uslijedio je trodnevni trening FSU u BiH za NVO-e trećeg kruga finansiranja (2012/2013) iz oblasti administrativno-pravnog i finansijskog poslovanja. Cilj treninga bilo je jačanje kapaciteta NVO-a iz oblasti korištenja programa za vođenje finansija NGO.fin i postupka nabavke.

Projekat implementira

Projekat finansiraju

z2

z3

Po projektu "Pjevajmo životu" finansiranom od strane Fondacije za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSY u BiH) i JU "Centar za socijalni rad" Banja Luka, u proteklom periodu pjevali smo

Sarajevu

Doboju

Srebrenici

Trebinju

2

Музички наступи корисника Дневног центра током имплементације пројекта ''Пјевајмо животу''

Музички наступи корисника: Сарајево, Добој, Сребреница, Требиње, међународни дан људских права, међународни дан менталног здравља...

Picture 383_resize

Наступ поводом Дана људских права у Дому омладине у Бања Луци

c_resize

Наступ поводом обиљежавања Дана менталног здравља

Реакција др Богољуба Штете на наступ корисника Дневног центра:

др Богољуб Штета - доајен психијатрије у Требињу, утисци након наступа хора "Заједно" у Требињу

c_resize

“Што ми се јако допало у вашем излагању и извођењу, то је оно што је све весело, уз пјесму, јер на крају крајева ако тако схватимо живот он ће и бити пјесма, ако га не схватимо...
И оно што ми се јако допада је иначе код вас у оном вашем називу “Заједно”, то је оно што је битно.
Сам човјек може јако мало, пуно људи може учинити много. То јако поздрављам, јер онај перформанс је значио јако пуно. Он је био за неке можда забаван, али је он био врло, врло поучан.
У мојој доста дугој психијатријској служби нисам на тако нешто навикао, ја сам остао озарен. И интересантно, мада су стари људи већ помало скептици, мени се вратила вјера, вратила ми се вјера у то да се све може начинити кад су људи добре воље.”

Ministru zdravlja i socijalne zaštite RS, Dr Ranku Škrbiću

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dr Ranko Škrbić

2

Pjevali su i svirali sa nama